DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2041851-2,12%
İstanbul
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

21 Mart Ekinoksu ve İlkbaharın Başlangıcı

21 Mart Ekinoksu ve İlkbaharın Başlangıcı

ABONE OL
Mart 21, 2024 14:05
21 Mart Ekinoksu ve İlkbaharın Başlangıcı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

21 Mart Ekinoksu Nedir?

21 Mart, her yıl dünyanın kuzey yarımküresinde İlkbahar Ekinoksu’nun yaşandığı gün olarak bilinir. Ekinoks, Güneş’in ekvator üzerinde olduğu zamandır ve gece ile gündüzün süresi eşit olur. Bu gün, kuzey yarımkürede günlerin uzamaya başladığı, güneş ışığının ve sıcaklığının arttığı, doğanın uyanışının ve yeniden canlanışının işaretidir. İlkbahar Ekinoksu aynı zamanda birçok kültürde kutlanan ve çeşitli geleneklerle anılan bir gün olarak da bilinir.

Gündüzler Uzamaya Başlıyor

Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınları öğle vakti Ekvator’a 90°’lik açı ile düşer. Gölge boyu Ekvator’da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre’de Sonbahar, Kuzey Yarım Küre’de İlkbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur. Bu tarih Güney Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Kuzey Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.

23 Eylül Sonbahar Ekinoksu

23 Eylül‘de ise Güney ve Kuzey Yarım Küre arasındaki ekinoks yaşanır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre’de gündüzler, gecelerden uzun olmaya başlar. Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih Güney Yarım Küre’de İlkbahar, Kuzey Yarım Küre’de Sonbahar başlangıcıdır. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte Güneş her iki kutup noktasında da görülür. Dünya’da gece ve gündüz birbirine eşit olur. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin, Güney Kutup Noktası’nda ise altı aylık gündüzün başlangıcıdır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.