DOLAR 32,3608 -0.38%
EURO 34,6676 -0.43%
ALTIN 2.395,48-1,11
BITCOIN %
İstanbul
14°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Anayasa Mahkemesi’nden Sendikal Düzenlemelerde İptal Kararı

Anayasa Mahkemesi’nden Sendikal Düzenlemelerde İptal Kararı

ABONE OL
Mart 5, 2024 21:06
Anayasa Mahkemesi’nden Sendikal Düzenlemelerde İptal Kararı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Anayasa Mahkemesi, 7429 Sayılı Kanun’da Değişiklik Yapılmasına İlişkin Bazı Düzenlemeleri İptal Etti

Anayasa Mahkemesi, 18 Ocak’taki toplantısında Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’da yer alan bazı düzenlemeleri iptal etti. Bu düzenlemeler arasında, kamu görevlilerinin toplu sözleşme ikramiyesinden faydalanabilmesi için yüzde 2 barajını aşan sendikalara üye olma şartının yer alması da bulunuyordu.

İptal Kararının Gerekçesi

Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararında, maddi sebeplerden ötürü çalışanların yüzde 2’nin üzerindeki sendikalara üye olmaya zorlanmasının “meşru görülemeyeceği” vurgulandı. Kararda, güçlü sendikaların ortaya çıkabilmesinin sendikalar arasındaki rekabete bağlı olduğu belirtildi.

Anayasa Mahkemesi’nin kararında, toplu sözleşme ikramiyesinin sadece yüzde 2 barajını aşan sendikalara ödenmesinin yeni sendikaların kurulmasını ve çalışanların tercihlerini engelleyebileceği ifade edildi. Bu durumun anayasal haklar açısından objektif olmadığı ve eşitlik ilkesine aykırı olduğu tespitinde bulunuldu.

Kararın Önemi

Anayasa Mahkemesi’nin sendikal düzenlemelerde yaptığı bu iptal kararı, sendika özgürlüğü ve eşitlik ilkesini güçlendirmesi açısından önem taşıyor. Karar, çalışanların sendika tercihlerini serbestçe yapabilmesi ve güçlü sendikaların desteklenmesi gerekliliğine vurgu yapıyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.