Avustralya’nın deniz tabanından su yüzeyine kadar uzanan dev kelp yosunları, 30 metreye kadar büyüyebilen bitkilerden oluşan kelp ormanları oluşturuyor. Bu ekosistem, bir orman görevi görerek penguenlerden deniz ejderhalarına kadar binlerce deniz canlısı için yaşam alanı sağlıyor.
Avustralya hükümeti, 2012’de kelp yosunlarını koruma altına alarak yok olma tehdidi altındaki bitkiler arasına aldı. Bu doğrultuda, Google’ın yapay zeka teknolojisi kullanılarak yürütülen çalışmalarla kelp ormanlarının haritalanması ve gen çalışmaları destekleniyor. Google, CSIRO, Tazmanya Üniversitesi ve diğer kuruluşlar projede yer alıyor.
Proje liderlerinden Prof. Dr. Craig Johnson, yapay zeka teknolojisinin hem haritalama hem de gen çalışmalarında büyük önem taşıdığını vurguluyor. Yapay zeka sayesinde kelp popülasyonunun haritası çıkarılarak koruma çalışmalarının geliştirilmesi sağlanıyor. Ayrıca, sıcaklığa dayanıklı kelp türlerinin yetiştirilmesi konusunda da yapay zeka teknolojisi kullanılıyor.
Yapay zeka destekli çalışmaların olumlu sonuçlar verdiğini belirten Johnson, ısıya dayanıklı kelp yosunu yetiştirme girişimlerinin başarılı olduğunu ifade ediyor. Ancak, yapay zekanın sadece bir araç olduğunu ve asıl sorun olan sera gazı konsantrasyonu probleminin çözülmesi gerektiğini vurguluyor. Yapay zeka teknolojisinin çevre ve koruma çalışmalarında önemli bir rol oynadığına dikkat çekiliyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.