Yaz aylarıyla birlikte doğa canlanırken açık havada geçirilen zaman arttı. Ancak parkta koşarken, ormanda piknik yaparken veya bahçede dinlenirken sinek ve böceklerle karşılaşmak kaçınılmaz. Pek çok soruna yol açabilen böcek ısırıklarıyla karşılaşılması durumunda neler yapılmalı, hangi durumlarda sağlık kuruluşuna başvurulmalı?
Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Asuman İnan’a göre, sivrisinek, karınca ve uyuz böceği ısırıkları genellikle masum belirtilerle geçer. Ancak alerjik reaksiyonlara veya bulaşıcı hastalıklara neden olabilecek önemli böcekler de bulunmaktadır. Özellikle arı sokmaları ciddi alerjik reaksiyonlara yol açabilir ve hemen hekime başvurulmalıdır. Akrep sokmaları durumunda da acil sağlık yardımı gerekebilir.
Doç. Dr. İnan’ın vurguladığı önemli bir konu da kenelerdir. Kene ısırıkları sonucunda Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gibi ciddi hastalıklar bulaşabilir. Özellikle bazı illerde kene tutulması yaşandıysa derhal sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
Böcek ısırığı sonrasında kızarıklık veya kaşıntı belirtileri ortaya çıkarsa, ısırılan bölge temizlenmeli ve soğuk kompres uygulanmalıdır. Ancak ısırılan bölge hızla büyür, yoğun kaşıntı ortaya çıkarsa, kusma veya baş dönmesi gibi belirtiler varsa acil olarak sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Alerji sorunu olanlar özellikle dikkatli olmalı ve alerji ilaçlarını yanlarında bulundurmalıdır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.