Deniz çayırları, dünyanın dört bir yanındaki sığ sularda yaygın olarak bulunur. 300 bin kilometrekareden fazla alanda 159 ülkede var olan deniz çayırları, okyanus tabanının sadece %0,1’ini kaplasa da milyonlarca deniz canlısına ev sahipliği yapar. Bu alanlar, kirleticileri filtreleyerek su kalitesini artırır, karbon yutağı olarak görev yaparak okyanuslardaki karbonun %18’ini depolar.
Türkiye İş Bankası ve TÜDAV tarafından başlatılan “Denizlerin Geleceği: Deniz Çayırları” projesi kapsamında, Marmara Denizi’nde yapılan arazi çalışmaları sonucunda iki yeni deniz çayırı alanı tespit edildi. Bu çalışmaların yanı sıra, deniz çayırlarının sınırlarının belirlenmesi, haritalandırılması ve korunması için çeşitli eğitim ve farkındalık çalışmaları da gerçekleştirildi.
Deniz çayırları, denizlerdeki çiçekli bitkiler olarak tanımlanır. Dünya genelinde 60 türü bulunan deniz çayırları, denizlerde yaşayan canlılara yaşam alanı sağlar. Bu bitkiler, fotosentez yaparak suyun oksijen seviyesini zenginleştirir ve karbonu tutar. Posidonia oceanica deniz çayırları, özellikle Marmara Denizi için kritik bir öneme sahiptir.
Deniz çayırlarının korunması noktasında kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının işbirliği büyük önem taşır. Proje kapsamında yapılacak çalışmalar arasında dip temizliği, yabancı türlerin eradikasyonu ve eğitim faaliyetleri bulunmaktadır. Deniz çayırlarının korunması için yapılan bu çalışmaların sürekli olması gerektiği vurgulanmaktadır.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.