DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22362592,33%
İstanbul
27°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

GLP-1 Agonistleri Kullanımı ve Mide Felci Riski

GLP-1 Agonistleri Kullanımı ve Mide Felci Riski

ABONE OL
Mayıs 20, 2024 18:28
GLP-1 Agonistleri Kullanımı ve Mide Felci Riski
0

BEĞENDİM

ABONE OL

GLP-1 Agonistleri ve Mide Felci Riski

Son verilere göre, diyabet ve obezite tedavisinde kullanılan enjekte edilen ilaçlar, mide felci gibi nadir fakat ciddi bir yan etki riskini artırabilmektedir. Hasta kayıtlarına göre yapılan en az üç yeni çalışma, GLP-1 agonistlerini kullanan kişilerde mide felci riskinin daha yüksek olduğunu ortaya koymaktadır.

Çalışmaların Durumu

Çalışmalar dışarıdan uzmanlar tarafından incelenmediği veya tıp dergilerinde yayınlanmadığı için veriler ön değerlendirme olarak kabul edilmektedir. İki çalışma Washington’daki Sindirim Hastalıkları Haftası 2024 tıbbi konferansında sunulurken, üçüncüsünün sunumu planlanmaktadır.

GLP-1 Agonistlerinin Etkisi

GLP-1 agonistleri olarak adlandırılan ilaçlar, kilo vermede etkili olmalarıyla bilinmektedir. Bu ilaçlar yiyeceklerin mideden geçişini yavaşlatarak açlığı bastırır, vücudun insülin salgılamasını artırır ve beyne iştahı azaltan sinyaller gönderir. Ancak bazı durumlarda şiddetli kusma nöbetlerine veya mide tembelliğine neden olabilir.

Mide Tembelliği Riski

Yapılan çalışmalarda, GLP-1 ilaçlarını kullanan kişilerin mide tembelliği riskinin %50 daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Diyabeti olmayan obez yetişkinler üzerinde yapılan araştırmalar, GLP-1 ilacı kullananlarda mide felci riskinin arttığını göstermektedir.

Dr. Prateek Sharma, ilacın etkili olmasına rağmen herkesi uyararak, GLP-1 agonistlerinin kullanımının mide-bağırsak yan etkilerine neden olabileceğini ve ilacın kesilmesi gerekebileceğini belirtmektedir.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.