NASA’nın yazılı açıklamasına göre, Dünya’ya 24,1 milyar kilometre uzaklıkta bulunan Voyager 1’den nisanda yeniden anlaşılabilir sinyaller gelmeye başladı ve mayısta bilimsel veri toplama görevine yönlendirildi. Bu durum, 1977 yılında fırlatılan Voyager 1’in 6 aylık kesintinin ardından veri toplama faaliyetlerine yeniden başladığını gösteriyor.
Voyager 1’deki teknik arızaların uzay aracının uçuş veri alt sistemindeki çipten kaynaklandığı belirtildi. NASA, uzay aracının normal operasyonlarına geri döndüğünü ancak arızaların tam olarak giderilemediğini açıkladı.
NASA’nın açıklamasında, arızaları gidermek için görev personelinin çeşitli küçük görevleri tamamlamanın yanı sıra Voyager 1’in üç bilgisayarındaki zamanlama yazılımını yeniden senkronize etmesi ve uzay aracının plazma dalgası enstrümanı için kayıt cihazının bakımını yapması gerektiği vurgulandı.
16 Mart’ta yapılan açıklamada, Voyager 2 uzay aracından da sinyal almaya çalışıldığı belirtildi. NASA, Voyager 1’in yanı sıra Voyager 2’den de bilgi almaya çalışıyor. Voyager 1 ve Dünya arasındaki iletişimde yaşanan sorunun çözülmesiyle uzay araştırmalarındaki çalışmaların hız kazanacağı ifade ediliyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.