Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Zübeyde Hanım Sağlık Hizmetleri MYO Sağlık Hizmetleri Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü Optisyenlik Programı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Atasoy, yaklaşık 4 yıldır TÜBİTAK destekli projelerinde ince film tabanlı güneş pilleri üzerine çalıştıklarını açıkladı.
Atasoy, üniversitenin Merkezi Araştırma Laboratuvarı Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi‘nde güneş hücrelerinin verimini arttırmaya yönelik projeler geliştirdiklerini belirtti. Bu kapsamda bakır, çinko, kalay ve selenyum elementlerinin bir araya getirilmesiyle oluşan güneş pillerinin hücre performansını araştırdıklarını anlattı.
Atasoy, farklı tipte atomlar katkılayarak bu malzemelerin yapısal ve opto-elektronik özelliklerini iyileştirdiklerine dikkat çekti. Bu sayede yüzde 40 seviyesinde bir verim iyileştirmesini sağladıklarını belirtti.
Atasoy, ince film tabanlı güneş hücrelerinin 1-2 mikron kalınlıkta bile güneşten gelen ışınların önemli bir kısmını soğurabildiğini belirterek, kullanılan elementlerin doğada bol bulunmasının maliyeti düşürdüğünü ifade etti. Bu tür güneş pillerinin cam altlıkların yanı sıra esnek altlıklara da uygulanabildiğini ve taşınabilir cihazların şarj edilmesine imkan sağladığını vurguladı.
Atasoy, konuyla ilgili 3 uluslararası ve bir ulusal makalesinin bulunduğunu da sözlerine ekledi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.