DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BITCOIN 2048277-2,24%
İstanbul
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

NOAA Güneş Patlaması Uyarısı: Kutup Işıkları Gökyüzünde Olacak!

NOAA Güneş Patlaması Uyarısı: Kutup Işıkları Gökyüzünde Olacak!

ABONE OL
Mart 25, 2024 14:08
NOAA Güneş Patlaması Uyarısı: Kutup Işıkları Gökyüzünde Olacak!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

NOAA’nın Uyarısı: Güneş Patlamasının Etkileri

‘Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi’nin (NOAA) Colorado’daki Uzay Hava Tahmin Merkezi, cumartesi günü Güneş’teki patlamanın etkileriyle ilgili bir uyarı yayınladı. Uyarıda, endişelenecek bir durum olmadığı ancak kutup ışıklarının görülebileceği ve iletişimde bazı aksamalar yaşanabileceği belirtildi.

Yüksek Frekanslı Radyo Yayınları Etkilenebilir

NOAA’nın uyarısına göre, Güneş’teki patlama nedeniyle yaşanacak jeomanyetik fırtına, trafik kontrol kuleleriyle iletişim kurmaya çalışan uçaklar gibi yüksek frekanslı radyo yayınlarını kesintiye uğratabilir. NOAA yetkilisi Jonathan Lash, çoğu ticari uçağın yedek olarak uydu yayınını kullanabileceğini belirtti.

Kutup Işıkları Meraklıları İçin Harika Bir Fırsat

NOAA’dan Lash, fırtına nedeniyle uydu operatörlerinin uzay araçlarını takip etmekte sorun yaşayabileceğini de vurgulayarak, “Genel halk için, eğer geceleri gökyüzü açıksa ve daha yüksek enlemlerdeyseniz, bu, gökyüzünün aydınlandığını görmek için harika bir fırsat olacaktır” diyerek kutup ışıkları meraklılarına tüyo verdi.

Güneş Aktivitesi Döngüsü

Her 11 yılda bir Güneş’in manyetik alanının değiştiği ve Güneş aktivitesinin değiştiği belirtilen uyarıda, Lash, pazar günü gelen jeomanyetik fırtınaların Dünya’yı yılda birkaç kez vurabileceğini söyledi. Son yılların en büyük Güneş patlaması olan aralık ayındaki olayda radyo iletişimi kesintiye uğramıştı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.