OECD bünyesindeki Rüşvetle Mücadele Grubu’nun (WGB) raporunda Türkiye’nin rüşvetle mücadele konusundaki tavsiye ve kriterlere uymadığı, taahhütleri yerine getirmediği vurgulandı. CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, “İktidar, Türkiye’yi kara para ve suç örgütlerinin ikametgahına çeviren başkasıymış gibi gri listeden çıkışı başarı diye sunuyor. Şimdi ise yolsuzluk ve rüşvetle mücadeleden kaçıyor. Türkiye, Rüşvetle Mücadele Çalışma Grubu tarafından yayınlanan raporda ‘rüşvet cenneti’ olarak nitelendirildi” dedi.
Toprak’ın açıklamalarına göre, Türkiye’nin 1997’de imzalayıp Mart 2000’de yürürlüğe koyduğu Rüşvetle Mücadele Sözleşmesi’ne rağmen bugüne kadar 27 tavsiye ve uyarıdan sadece üçünü uyguladığı belirtiliyor. 2016’dan bu yana rüşvet tablosunun daha da kötüleştiği vurgulanan raporda, Türkiye’nin yolsuzlukla mücadelede ciddi eksiklikler yaşadığı belirtiliyor. Ayrıca, Türkiye’nin yılda 4 kez Paris’te yapılan WGB toplantılarında 21 kritik tavsiye ile ilgili hiçbir adım atmadığı ve 2018-2022 yıllarında kara para aklama açısından ulusal risk değerlendirmesine alındığı ifade ediliyor.
Raporda ayrıca, Türkiye’deki medyanın yüzde 90’ının iktidar kontrolünde olması nedeniyle rüşvet-yolsuzluk haberlerinin sansürlendiği, erişim yasağı getirildiği ve medyadaki iddiaların soruşturulmadığı belirtiliyor. Kamu İhale Kanunu’nun zimmete para geçirme, rüşvet ve yolsuzluk açısından müsait olduğuna dikkat çekilirken, Türkiye’nin OECD sözleşmesini imzalamasına rağmen kamuya ihale verilen şirketlerden ‘rüşvet ve yolsuzlukla mücadele edeceğine dair taahhüt’ alınmadığı vurgulanıyor.
Raporda ayrıca, önceki AKP-Erdoğan hükümetlerinde Maliye Bakanı ve Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevlerini yürüten Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in servet affı-varlık barışı yasalarının mimarı olduğu ve bu yasaların kayıt dışı servetlerin aklanmasına olanak sağladığı belirtiliyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.