Antarktika Yarımadası’nın doğusundaki Thwaites Buzulu, küresel deniz seviyesinin yükselmesinde önemli bir rol oynuyor. 192 bin kilometrekarelik yüzölçümü ile Antarktika’nın en büyük buzullarından biri olan Thwaites Buzulu, her yıl yaklaşık 50 milyar ton buz kaybederek eriyor.
ABD, Kanada ve Finlandiya’dan bilim insanlarının yaptığı araştırma, Thwaites Buzulu’nun erimesinin hızlanmasında El Nino’nun da etkili olduğunu ortaya koydu. Araştırmacılar, sıcak okyanus suyunun buzulun altına doğru ilerleyerek erimeyi hızlandırdığını ve buzulların geleceğini tehlikeye attığını belirtti.
TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkanı Prof. Dr. Burcu Özsoy, Thwaites Buzulu’nun erimesinin deniz seviyesinde ciddi bir yükselmeye neden olabileceğini vurgulayarak, buzulun tamamen erimesinin küresel deniz seviyesini 3,5 metreye kadar yükseltebileceğini ifade etti.
Thwaites Buzulu’nun erimesi sonucunda deniz seviyesinde beklenen yükselmenin farklı tahminlere göre değiştiğini belirten Özsoy, en risk altındaki ülkelerin deniz seviyesinin yükselmesiyle su altında kalma riski taşıdığını açıkladı. Riskli ülkeler arasında Maldivler, Bangladeş, Hollanda, Vietnam ve diğerleri bulunuyor.
Özsoy, bilim insanlarının deniz seviyesinin yükselmesine karşı alınabilecek önlemler arasında deniz duvarları inşa etmek, kıyı şeridini yükseltmek, su kaynaklarını korumak ve göç planları yapmak gibi adımların önemli olduğunu vurguladı. Küresel ısınmanın sınırlanmasıyla deniz seviyesindeki yükselmenin önlenebileceğine dikkat çekti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.