Türk futbolunda en büyük sorunlardan biri olan zeminler, hem futbolcu sağlığını tehdit ediyor hem de seyir zevkini baltalıyor. Galatasaray’ın Ankaragücü maçını Eryaman Stadyumu’nda oynamamak için Türkiye Futbol Federasyonu’na başvurmasıyla birlikte, bu konu tekrar gündeme geldi. Sözcü gazetesi, konuyu detaylı bir şekilde araştırdı ve yaşanan krizin sadece 3 milyon TL maliyetle çözülebileceği ortaya çıktı.
Stadyumlardan sorumlu olan Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri ile kullanım sahibi olan kulüpler arasında gübre ve tohum fiyatlarının artması nedeniyle eksik kullanım ve gereken bakımların yapılmaması gibi sorunlar yaşanıyor. Bu durum, zeminlerin patates tarlasını andıran bir görüntüye bürünmesine neden oluyor.
Yerden ısıtmalı zemine sahip olan stadyumlarda doğalgaz faturasının yüksekliği nedeniyle gece vana kapatılmak zorunda kalınıyor. Bu da çimin ölmesine yol açarak zeminin daha da kötü bir hal almasına neden oluyor. Ayrıca, kulüplerin az gübre kullanması da çimlerin sararmasına ve kopmalar yaşanmasına sebep oluyor.
Türkiye Futbol Federasyonu’nun çim uzmanının raporuna göre, yıllık sadece 3 milyon TL harcama yaparak İngiltere Premier Lig standartlarında sahalara sahip olmak mümkün. Bu miktar, bir yedek futbolcunun maliyetinden bile daha düşük bir rakam. Ancak bu durumda sporcu sağlığı hiçe sayılıyor.
Eryaman Stadyumu’ndaki son maçı oynayan Gençlerbirliği Teknik Direktörü Sinan Kaloğlu, zeminle ilgili çarpıcı eleştirilerde bulundu. Kaloğlu, “En iyi oyuncumuzun bu zeminde çapraz bağları koptu. Bu stadyumda kesinlikle maç oynanmamalı” dedi. Ankaragücü Başkanı İsmail Mert Fırat ise Eryaman Stadyumu’nun zemininin daha iyi olduğunu savundu. Fırat, “Futbolcu sağlığı önemlidir, ancak 6 gün içinde 4 maç oynayan oyuncunun sağlığı mı daha değersiz yoksa pazar günü oynayacakları maç mı?” diye sordu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.