Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonunda yer alan 13 bilimsel araştımasından biri olan MESSAGE (Microgravity Associated Genetics) Deneyi kapsamında Gezeravcı’nın yer çekimsiz ortamda alınan kan örnekleri laboratuvara teslim edildi.
Üsküdar Üniversitesi TRGENMER Müdürü ve MESSAGE Deneyi Proje Yöneticisi Dr. Öğr. Üyesi Cihan Taştan, kan örneklerinin eksi 80 derecede stabil olabilecek standartlarda teslim edildiğini belirterek, deney süreci hakkında detaylı bilgi verdi.
Kan örnekleri TRGENMER laboratuvarında eksi 80 dolabına kaldırıldıktan sonra, MESSAGE ekibi tarafından çeşitli deneyler gerçekleştirileceği açıklandı. Dr. Taştan, deneylerin amacının gen keşifleri yaparak, yer çekimsiz ortamın hücrelere verdiği reaksiyonları keşfetmek olduğunu vurguladı.
Açıklamaya göre, deneyde Dr. Taştan’a Büşra Tekirdağlı, Özge Demir, Ebru Çam, Fatmanur Erkek, Berranur Sert ve Gamze Gülden gibi isimler de destek verdi. Ekip, “Türk Astronotun Genetik Profilinin Analizi ve Mikro Yerçekimi Ortamı Sağlayan Akustik Levitasyon Cihazında Anti-Kanser, Proliferasyon ve İmmunojenik Etkileri”ni araştıracak.
Taştan, deney sonuçlarını henüz net olarak belirleyemediklerini ancak en kısa sürede makaleler yayınlayarak yeni gen keşiflerinde bulunmayı hedeflediklerini dile getirdi. Yerçekimsiz ortamdan etkilenen genlerin tespiti ve bağışıklık hücrelerinin yer çekimi tarafından etkilenme şekillerinin inceleneceği belirtildi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.