Wisconsin-Madison Üniversitesi’ndeki bir araştırma grubu, insan beyni dokusunun işlevsel olan ilk 3D baskı modelini ürettiklerini iddia ediyor. Bu buluş, Alzheimer gibi nörolojik bozuklukların incelenmesinde yeni kapılar açabileceği umuduyla yaygın bir ilgi gördü.
Araştırmacılar, Cell Stem Cell dergisinde yayınlanan bir makalede bulgularını detaylı bir şekilde açıkladılar. 3D baskılı beyin dokusunun nasıl oluşturulduğuyla ilgili bilgiler makalede yer aldı. Araştırmanın yazarlarından Su-Chun Zhang, “Doku, nöronların birbirleriyle etkileşim kurabileceği kadar yumuşak ve bir arada durabilecek kadar sağlam bir yapıya sahip” dedi.
Araştırmacılar, oluşturulan beyin dokusunun hücrelerin insan beyninde olduğu gibi ağlar oluşturmaya başladığını ve bu ağlar aracılığıyla oluşturulan nörotransmitterlerin hücrelerin birbirleriyle iletişim kurmasını sağladığını söyledi. Bu ekstra esneklik, Alzheimer ve Parkinson gibi nörolojik bozuklukların insan beyni üzerindeki etkilerini incelemek için yeni bir olanak sunabilir.
Üretilen 3D baskılı beyin dokusu, nörolojik bozuklukların yanı sıra beyin çalışma mekanizmasının daha iyi anlaşılmasına da yardımcı olabilir. Araştırmacılar, bu yeni teknolojinin beyindeki işleyişin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayabileceğini düşünüyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.