DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22321461,54%
İstanbul
27°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yazar Koray Erdivanlı İle Söyleşiler…

Yazar Koray Erdivanlı İle Söyleşiler…

ABONE OL
Mayıs 20, 2024 12:57
Yazar Koray Erdivanlı İle Söyleşiler…
0

BEĞENDİM

ABONE OL

 

Yazar Koray Erdivanlı İle Söyleşiler…

 

Soru : Öncelikle kendinizden söz eder misiniz?

1975 yılında İstanbul’da doğdum. Okuma yazmayı öğrendiğimden beri sürekli okurum ve çeşitli konularda araştırmalar yaparım. İlkokul, lise, üniversite, askerlik derken hızlı geçen bir hazırlık dönemi sonrasında insan kaynakları alanında özel sektörde çalışmaya başlayarak hayata atıldım. Çok yoğun ve zor geçen uzun bir süreden sonra bir gün bir de baktım ki, yazıyorum. 38 yaşındaydım. Spor dünyasında yaptığım çalışmalarım dikkat çekince web dergilerden Spor Kritik’te spor yazıları yazma teklifi aldım. Yazılarım beğenilince okuyucu sayısı en yüksek e-dergiler arasında olan İndigo Dergisi’ne geçtim ve çalışma yaptığım yazı türlerini çeşitlendirdim. Müzik, sinema, tiyatro, edebiyat alanlarında makale, deneme, eleştiri, röportaj, çeviri türlerinde yazılar yazmaya başladım. Okuyucu kitlem git gide genişledi.

Bir yandan özel sektörde çalışıp bir yandan İndigo Dergisi’nde yazılar yazmaktayken, başka bir deyişle hayatım düzene oturmuş gibi görünmekteyken, ansızın pandemi patlayıverdi. Hiçbirimiz beklemiyorduk böyle bir felaketi. Pandemi nedeniyle iki yıl evde oturmak zorunda kalınca yıllardır zaman ayırmayı ertelediğim kurgusal edebiyata eğilme olanağı buldum.

2021 yılında en iyi öykü ödülü kazandım. Olağan koşullara geri dönüldükten sonra, 2022 yılında öykü kitabım ‘Yeşil Güller’ yayınlandı. Aynı yıl bir tiyatro oyunu (Öfkeli Dargınlık) yazdım. 2023 yılında ise ilk romanımı (Dantelli Tuzak) yayınladım. Şu anda yazınsal çalışmalarımı aynı hızla sürdürmekteyim.

 

Soru : Yazmış olduğunuz kitaplarınızın içeriğinden bahseder misiniz?

  • İlk kitabım Yeşil Güller, on iki öyküden oluşuyor. Pandemi sırasında evde oturmak zorunda kalınca yıllarca aklımda not aldığım birçok olayı kısa ve uzun öykülere dönüştürdüm. Yaşadıklarım, tanık olduklarım, bana anlatılanları bir araya getirip içlerine yaşama ilişkin zengin mesajlar da katarak hazırladım kitabı. Genel olarak amacım duyguların insan hayatında çok şey değiştirebileceği gerçeğinin altını çizmekti.

İkinci kitabım bir tiyatro oyunu, Öfkeli Dargınlık. Evliliğe çağımızın merceğinden bakan, evliliğin toplum için ifade anlama, kadına şiddetin altını çizen, iki perdelik bir oyun.

Üçüncü kitabım ise Dantelli Tuzak. Kendi açımdan kırk yıllık bir birikimin sonucu diyebilirim. Henüz beş yaşındayken başlayan pulculuk merakım sayesinde filateli ile ilgili edindiğim tüm birikimi kullandım bu romanı yazmak için. Sınırsız bir tutkuyla dede mesleğini sürdürmekte olan bir pul tüccarının yaşamını adadığı değerleri yüceltmek adına bir internet dolandırıcılığına karşı verdiği mücadeleyi anlattım. Yaşanmış bir olaydan esinlendim. Aslında pulculuk ile ilgili kısa bilgiler aktaran bir öykü yazmak için yola çıkmıştım. Pul koleksiyonculuğu ile ilgili aklımda ne kadar çok olayın ve bilginin biriktiğini öyküde ilerledikçe fark ettim. Öykü, romana dönüştü. Bir günlük zaman dilimi içerisinde geçiyor. Beyoğlu’nda canlı kalmaya uğraşan etnik renkler, İstiklâl Caddesi’ndeki kültürel aşınma, aile sevgisi ve ticari ahlâkın vazgeçilmezliğini bir araya getirerek çizdiğim çerçevenin içine pulculuk tutkusunu yerleştirdim.

Üç kitabıma genel olarak bakıldığında doğalcılık ve gerçekçilik ortak noktaları diyebilirim.

 

Soru : Kısa süre içinde ilgi toplamayı başardınız. Bunun sırrı nedir, yaşadığınız duyguyu tarif eder misiniz?

  • İndigo Dergisi’nde hazırladığım eleştiri, röportaj ve makalelerimin okuyucular tarafından ilgiyle karşılanması yıllarca beni çok mutlu etmişti. Gördüğüm ilgi beni kurgusal edebiyata girme konusunda cesaretlendirdi aynı zamanda. ‘Üç Umut’ ile En İyi Öykü Ödülü kazandıktan bir yıl sonra yirmi beş yıllık geçmişi olan bir şiir yarışmasında ‘Gurbet’ adlı şiirime ‘Özendirme Ödülü’ verilmesi de gururumu bir hayli okşadı. Sanırım Bu ilgiyi bol araştırma yapmaya ve yazına zaman ayırmaya borçluyum. Emek vermek ve emeğinizin beğenildiğini görmek eşsiz bir mutluluk. Umarım birçok genç yaşları ilerledikçe bu güzel duyguyu tadar. Ailemin bana verdiği emeklerin karşılığını verdiğimi hissediyorum bu yaptıklarım sayesinde.

 

Soru : Anlıyorum, peki yeni bir kitap projeniz var mı?

  • Şu anda bir öykü kitabı üzerinde çalışıyorum. Yıl bitmeden yayınlanmasını umuyorum. Ayrıca, polisiye türünde bir grafik roman senaryosu yazdım ve uygun bir çizer arayışı içerisindeyim. Yazdığım tiyatro oyununun sahnelendiğini görmek ise öncelik verdiğim amaçlarımdan biri. Bunlara ek olarak, İndigo Dergisi’ndeki çalışmalarımı da aynı hızla sürdürmekteyim. Yeni röportajlar, denemeler, makaleler, eleştiriler yazacağım.

 

Soru : Açıklamalarınız için teşekkür ederim. Son olarak sizi okuyan, takip eden okurlarımıza söylemek istediğiniz bir şey var mı?

  • Okumak öğrenmenin anahtarıdır. Okudukça kendinizi geliştirir, kendinizi geliştirdikçe meslektaşlarınız arasında öne çıkmaya başlarsınız. Yüreğinizi sevgiyle doldurun ve ne olursa olsun yaşama olumlu pencereden bakın. Edebiyatla kalın.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.