DOLAR 32,3924 -0.29%
EURO 34,8122 -0.02%
ALTIN 2.404,76-0,73
BITCOIN %
İstanbul
13°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Zihinsel Olarak Zorlayıcı İşler Demans Riskini Azaltabilir

Zihinsel Olarak Zorlayıcı İşler Demans Riskini Azaltabilir

ABONE OL
Nisan 18, 2024 18:08
Zihinsel Olarak Zorlayıcı İşler Demans Riskini Azaltabilir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Zihinsel İşlerin Demans Üzerindeki Etkisi Araştırıldı

Yeni bir analize göre, zihinsel açıdan zorlayıcı bir iş demans geliştirme ihtimalini azaltabilir. Araştırmacılara göre, beynin iş sırasında ne kadar çok çalışırsa, ileriki yaşlarda hafıza ve düşünme sorunları yaşama olasılığı da o kadar azalıyor.

Öğretmenlik, Halkla İlişkiler ve Bilgisayar Programcılığı Öneriliyor

Yeni araştırmalar, öğretmenlik, halkla ilişkilerde çalışmak veya bilgisayar programcılığı gibi zihinsel olarak canlı tutan ve tekrardan kaçınan işlerin faydalı olduğunu öne sürüyor. Norveç’teki Oslo Üniversite Hastanesi’nden bir ekip, 305 farklı meslekten 7 bin kişiyi analiz ederek bu sonuca ulaştı.

Bilişsel Uyarım ve İş Performansı İlişkisi İncelendi

Araştırmacılar, katılımcıların iş sırasında deneyimlediği bilişsel uyarım miktarını ölçerek onları dört gruba ayırdılar. Ayrıca, rutin görevlerin derecesini ve tekrarlanan bilişsel görevlerin derecesini ölçtüler. Daha sonra, yaratıcı düşünme gibi tekrarlanmayan analitik görevlerin derecesini, koçluk gibi rutin olmayan kişilerarası görevlerin derecesini ve halkla ilişkiler ve bilgisayar programcılığı gibi kariyerlerde yer alan tekrarlanmayan bilişsel görevlerin derecesini kaydettiler.

Yaşlılıkta Bilişsel Bozukluk Riski Azalıyor

70 yaşından sonra katılımcılar, hafif düzeyde bilişsel bozukluk olup olmadığını değerlendirmek için hafıza ve düşünme testlerini tamamladılar. Analiz sonucunda, en düşük bilişsel gereksinimlere sahip işlerde çalışanların yüzde 42’sine hafif bilişsel bozukluk tanısı konulduğu ortaya çıktı. En yüksek bilişsel gereksinimlere sahip işlerde çalışanların yüzde 27’sine hafif düzeyde bilişsel bozukluk tanısı konuldu.

Çeşitli İşlerin Bilişsel Uyarımı ve Hafif Bilişsel Bozukluk İlişkisi

Araştırmanın yazarlarından Trine Edwin, “Çeşitli işlerin taleplerini inceledik ve yaşamın farklı aşamalarında işteki bilişsel uyarımın, 20 yaşından sonra hafif bilişsel bozukluk riskinin azalmasıyla bağlantılı olduğunu bulduk. Yaşlılıkta hafızayı ve düşünmeyi korumanın bir yolu olarak daha karmaşık düşünmeyi gerektiren bir işe sahip olmanın değerini vurguluyor” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.