DOLAR 33,9818 0.11%
EURO 37,7251 -0.39%
ALTIN 2.726,78-0,69
BITCOIN 18509011,87%
İstanbul
25°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

4. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi Ekip 71 Derece Kuzey Enleminden Kuzey Kutup Noktasına Ulaştı
  • Günün Manşeti
  • Teknoloji
  • 4. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi Ekip 71 Derece Kuzey Enleminden Kuzey Kutup Noktasına Ulaştı

4. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi Ekip 71 Derece Kuzey Enleminden Kuzey Kutup Noktasına Ulaştı

ABONE OL
Temmuz 12, 2024 14:23
4. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi Ekip 71 Derece Kuzey Enleminden Kuzey Kutup Noktasına Ulaştı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Rotasını Değiştirerek Deniz Buzu Hattına Ulaştılar

‘Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleştirilen 4. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma Seferi’ ekibi, 71 derece kuzey enleminden kuzey kutup noktasına çevirdikleri rotalarıyla deniz buzu hattına ulaştı. Bu yıl özellikle küresel iklim değişikliğinin hızlı sonuçlarına dair net veriler sunmayı amaçlayan seferde bulunan 11 kişilik bilim ekibi, Arktik Okyanusu’nda bulunan Barents Denizi’nde zorlu koşullarda sürdürdükleri yolculuklarını 81 derece kuzey enleminde görülen deniz buzu hattına gelerek yarıladı.

Yeni Örnekleme Noktalarında Çalışmalar Yapıldı

Sefer sırasında Nordaustlandet ve çevresinde yeni örnekleme noktalarında çalışmalar yapıldı. Brasvallbreen buzulu, kuzey kutbunun sıcaklık değişimini belgeleyen en önemli yerlerden biri olarak kabul ediliyor. Prof. Ersan Başar, bilim ekibiyle birlikte değiştirdikleri rotalarında Brasvallbreen buzulunda örneklemeler yaptıklarını belirtti. Buzulun erimenin yoğun olduğu bu noktada yapılan çalışmalar, küresel iklim değişikliğine dair önemli veriler sağlayacak.

Deniz Şartları Ekip İçin Zorlu Geçiyor

Deniz şartlarının ekipleri zorladığını belirten Prof. Başar, gemide sürekli sallanmanın, sıfır dereceye kadar düşen deniz suyu sıcaklığının elleri ve ayakları etkilemesinin ekibi olumsuz etkilediğini ifade etti. Ancak ekip, hem mental hem de fiziksel olarak hazır olup planladıkları tüm örnekleme çalışmalarını başarıyla gerçekleştirdiğini belirtti.

Çalışmalar Devam Edecek

4. Ulusal Arktik Bilimsel Araştırma seferi kapsamında Arktik Okyanusu’nda sürdürülen çalışmalar gelecek haftalarda tamamlanacak. Ekip, bölgedeki araştırmalarını başarılı bir şekilde sürdürmeye devam edeceklerini ve hedeflerine ulaşacaklarını belirtti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.