Ege İhracatçı Birlikleri’nin EMCC (European Mentoring & Coaching Council /Avrupa Yönderlik ve Koçluk Derneği) ve Turkishwin iş birliğiyle ihracata yeni başlayan ve ihracata adım atmak isteyen kadın ve genç girişimcilere yönelik EİB Export-Up Mentörlük Programı tamamlandı.
6 aylık mentörlük programını başarıyla bitiren mentör ve faydalanıcılara Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil Gündoğdu, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreter Yardımcısı Çiğdem Önsal tarafından sertifikaları takdim edildi.
Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Toygar Narbay da sertifika törenine katılanlar arasındaydı.
Türkiye’ye rol model oldu
Yönetime geldikleri andan itibaren sürdürülebilirlik üzerinde yoğun olarak çalıştıklarını vurgulayan Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş, 2019’da Türkiye’de İhracatçı Birlikleri arasında ilk kez dünyanın en büyük sürdürülebilirlik inisiyatifi BM Global Compact’a imza attıklarını hatırlattı.
“Global Compact’a üye olan ilk ihracatçı birliği olarak 8 Mart’ta da Global Compact ve UN Women ortak inisiyatifi olan Kadının Güçlenmesi Prensipleri WEPs imzacısı olduğumuzu duyurduk. Ve o günden bugüne kadar Global Compact’ın öncelikli prensiplerinden biri olan; toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın işgücünün güçlendirilmesiyle ilgili birçok süreci yönettik. Bu sürecin en önemlilerinden biri; EMCC ve Turkishwin iş birliğiyle ihracata yeni başlayan ve ihracata adım atmak isteyen kadın ve genç girişimcilere yönelik 6 aylık Export-Up Mentörlük Programımızı başarıyla tamamladık. Export-Up’ın Türkiye’de gençlere ve kadınlara yönelik ihracat odaklı ilk mentörlük programı olduğunu vurgulamak istiyorum. Bu yüzden ülkemizde rol model olduğunu düşünüyorum.”
EİB Export-Up Mentörlük Programı’nın ikinci dönemi 9 aylık süreci kapsayacak
Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreter Yardımcısı Çiğdem Önsal, EİB’nin faaliyetlerini sürdürülebilir ihracatı geliştirmeye yönelik kurguladığını söyleyerek, “Ana misyonumuz sürdürülebilir ihracat artışıyla birlikte firmalarımızın ihracat ve pazarlama stratejilerini geliştirmelerine destek olmak. Biz bu hedefimize ancak kadın ve genç girişimcilerimizin sayısını artırarak ve toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayarak ulaşabileceğimize inandık. Mentör ve faydalanıcılardan alınan geribildirimler doğrultusunda “Geleceğin ihracatçıları deneyimin gücüne inanıyor….” Sloganıyla başlattığımız EİB Export-Up Mentörlük Programı’nın ikinci dönemi geliştirilmiş içerikleriyle Mayıs ayında 9 aylık bir süreci kapsayacak bir şekilde başlatılacaktır. İlk programda 18 eşleşme gerçekleşti. Tekstil, hazır giyim, gıda, doğal taş, endüstriyel tasarım ve teknoloji alanında ihracata başlamak isteyen kadın ve genç girişimcilerimize; başta Koordinatör Başkanımız Jak Eskinazi olmak üzere, Birliklerimiz Başkan ve Başkan Yardımcıları, Yönetim Kurulu üyeleri tecrübeleriyle rehberlik ettiler.” dedi.
Export-Up ülkemizi büyütecek
Turkishwin Kurucusu Melek Pulatkonak, “Bu programın ilk mezunları birkaç sene sonra mentör olarak aramızda olacak. EİB’nin Türkiye’de İhracatçı Birlikleri içinde ilk kez bunu düzenlemesi gurur verici. Bu aynı zamanda müthiş bir ekip çalışmasıyla gerçekleşti. Bu ağ yıllar sonra yüzlerce kişinin içinden geçtiği, yeni girişimcilerin kazanıldığı, ekonomiye ve istihdama katkısının olduğu gibi İzmir’i ve ülkemizi de büyütecek.” diye konuştu.
Türkiye’de kadınların girişimcilik oranı birçok ülkeye göre çok yüksek
EMCC TR 2018-2021 Dönem Başkanı ve Evolve Leadership and Coaching Kurucusu Evrim Yerli, “Kadın ve gençlerin ekonomiye ve üretime katkısı çok önemli. Verilere baktığımızda kadın istihdamı gittikçe düşüyor. Ancak Türkiye’de kadınların girişimcilik oranı birçok ülkeye göre çok yüksek. Kadınlara açılacak en önemli kapı girişimcilik kapısı. Kadınların girişimci olması daha çok teşvik edilmeli. EİB’i profesyonel yaklaşımı, uluslararası standartlarda bu konuyu ele almaları, titizlikle mentör ve faydalanıcı eşleşmelerini yapmalarından dolayı tebrik ediyorum.” dedi.
Mentörlerimiz en ince detaya kadar geri bildirimlerde bulundu
Faydalanıcılardan Ece Er Aydın, “Görüşmeler her zaman devam etmeli. Mentörlerimizin bize aktardıkları bilgiler ve tecrübeler için çok şanslıyız. Mentörlerimiz en ince detaya kadar geri bildirimlerde bulundu ve her konuda akıl danışabildik. Çok faydalı bir platform ve bütün mentörlerimiz çok yüreklendiriciydi. 6 aydan daha uzun sürmeliydi.” dedi.
İlk ihracat müjdesi
Faydalanıcılardan Fırat Koloğlu ise EİB proje ekibinin takibinin gerçekten çok başarılı olduğunu, geri bildirimleri düzenli olarak takip ettiklerini söyledi.
“Programın ikinci bölümü için geliştirilmesi gereken yönleri tespit ettiler. EİB gerçekten çok titizlikle çalıştı. Hatta bugün ilk ihracatım için anlaşmalarımı tamamladığımın müjdesini vermek istiyorum.”
Mentörümün tavsiyeleri ve doğru yönlendirmeleriyle Fransa’da bir firma ile anlaştık
Faydalanıcılardan Betül Buzludağ Aydemir, “Eşleşmeler gerçekten bu kadar güzel olabilirdi. Mentörümle çok güzel bir uyum yakaladık. Titizlikle yapılan bu eşleşmeler için EİB’e teşekkür ediyorum. Mentörümün tavsiyeleri ve doğru yönlendirmeleriyle Fransa’da bir firma ile anlaştık. Onların üretimlerini gerçekleştireceğiz. Program kapanmış olsa da bizim mentörlük ilişkimiz devam ediyor.” diye konuştu.
Mentörüm sayesinde büyük bir hatadan son anda döndük
Faydalanıcılardan Yasemin Akar, “İhracat çok zorlu bir süreç, böyle bir programı kurguladıkları için çok teşekkür ediyorum. Mentörüm sayesinde büyük bir hatadan son anda döndük. İhracat odaklı mentörlük programlarının devamının gelmesini diliyorum.” dedi.
EİB Export-Up Mentörlük Programı’nda yer alan tüm mentörler, faydalanıcılar, paydaşlar ve proje ekibi için hazırlanan doğa dostu sertifikaların yanı sıra EİB Hatıra Ormanı’na 500 adet fidan bağışlandı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.