DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 21568131,06%
İstanbul
17°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Orangutan Rakus’un Şaşırtıcı Davranışı Bilim İnsanlarını Şaşırttı

Orangutan Rakus’un Şaşırtıcı Davranışı Bilim İnsanlarını Şaşırttı

ABONE OL
Mayıs 4, 2024 14:09
Orangutan Rakus’un Şaşırtıcı Davranışı Bilim İnsanlarını Şaşırttı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Endonezya’daki Orangutanın Yaralarını Kendi Kendine Tedavi Etme Davranışı İnceleniyor

Gunung Leuser Ulusal Parkı’ndaki Hayvan Davranışı Enstitüsü’nden bilim insanları, Güney Aceh kentinde bulunan Rakus adlı orangutanın ilginç davranışlarını araştırıyor. Evrimsel Biyolog Caroline Schuppli ve Bilişsel Biyolog Isabelle Laumer liderliğindeki ekip, orangutanın yüzündeki derin yara ve ardından sergilediği şaşırtıcı davranışları gözlemledi.

Orangutanların Doğal Davranışları

Yetişkin erkek orangutanların, dişileri çekmek ve rakip erkeklere bölgelerini belirtmek için kavgalar ettiği bilinen bir gerçektir. Bu nedenle, Rakus’un yarasının komşu bir erkek orangutandan kaynaklandığına inanılıyor. Araştırmacılar, orangutanın başka bir erkekle kavga ettiğini düşünüyor.

Şifalı Bitkiyle Kendini Tedavi Etme Davranışı

Rakus, yaralandıktan üç gün sonra normal beslenmesinde olmayan Akar Kuning adlı güçlü bir şifalı bitkiyle beslenmeye başladı. Bu davranışıyla araştırmacıları şaşırtan Rakus, bitkiyi çiğneyerek parmağıyla yarasına uyguluyordu. Laumer, bu davranışın vahşi bir hayvanın kendi yarasını tedavi etme şeklinde nadir görülen bir durum olduğunu belirtti.

Bilim insanları daha önce hayvanların kendi kendilerini tedavi ettiğini gözlemlemişti. Örneğin, Gabon’da bazı şempanzelerin yaralarına böcek uyguladığı biliniyor. Ancak, bu davranışın ne kadar etkili veya işlevsel olduğu konusunda henüz net bir bilgi bulunmuyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.