Gunung Leuser Ulusal Parkı’ndaki Hayvan Davranışı Enstitüsü’nden bilim insanları, Güney Aceh kentinde bulunan Rakus adlı orangutanın ilginç davranışlarını araştırıyor. Evrimsel Biyolog Caroline Schuppli ve Bilişsel Biyolog Isabelle Laumer liderliğindeki ekip, orangutanın yüzündeki derin yara ve ardından sergilediği şaşırtıcı davranışları gözlemledi.
Yetişkin erkek orangutanların, dişileri çekmek ve rakip erkeklere bölgelerini belirtmek için kavgalar ettiği bilinen bir gerçektir. Bu nedenle, Rakus’un yarasının komşu bir erkek orangutandan kaynaklandığına inanılıyor. Araştırmacılar, orangutanın başka bir erkekle kavga ettiğini düşünüyor.
Rakus, yaralandıktan üç gün sonra normal beslenmesinde olmayan Akar Kuning adlı güçlü bir şifalı bitkiyle beslenmeye başladı. Bu davranışıyla araştırmacıları şaşırtan Rakus, bitkiyi çiğneyerek parmağıyla yarasına uyguluyordu. Laumer, bu davranışın vahşi bir hayvanın kendi yarasını tedavi etme şeklinde nadir görülen bir durum olduğunu belirtti.
Bilim insanları daha önce hayvanların kendi kendilerini tedavi ettiğini gözlemlemişti. Örneğin, Gabon’da bazı şempanzelerin yaralarına böcek uyguladığı biliniyor. Ancak, bu davranışın ne kadar etkili veya işlevsel olduğu konusunda henüz net bir bilgi bulunmuyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.