Oxford Üniversitesi, Francis Crick Enstitüsü ve University College London’un işbirliğiyle geliştirilen LungVax adlı aşı, bağışıklık sistemini akciğer kanserinin erken belirtilerini tespit edip hedef alacak şekilde eğitiyor. Uzmanlar, bu aşının yıkıcı hastalıkla mücadelede kritik bir rol oynayabileceğini belirtiyor.
Akciğer kanseri hücreleri, normal hücrelerden farklı olarak “kırmızı bayraklı” proteinler yani neoantijenlere sahiptir. Bu neoantijenler, hücrenin DNA’sındaki kansere neden olan mutasyonlar sonucunda hücre yüzeyinde belirir. LungVax aşısı, bağışıklık sistemini bu anormal hücrelerdeki neoantijenleri tanıması için eğiten bir DNA dizisi taşıyor. Bu sayede bağışıklık sistemi, bu hücreleri tanıyarak onları yok etmeye ve akciğer kanserini durdurmaya yönlendiriliyor.
Oxford Üniversitesi’nden Profesör Tim Eilliot, kanserin bağışıklık sistemi için zor bir teşhis olduğunu belirterek, LungVax aşısının bu zorluğu aşabileceğini ifade etti. İngiltere Kanser Araştırmaları ve CRIS Kanser Vakfı’ndan 69 milyon TL’ye kadar hibe alan araştırmacılar, aşının geliştirilmesi ve üretim sürecini desteklemek için çalışmalarına devam edecek.
Profesör Eilliot, aşının başarılı olması durumunda Birleşik Krallık’ta on binlerce insanın hayatını kurtarabileceğini belirtirken, LungVax’ın AstraZeneca aşı teknolojisine dayandığını ve Covid-19 salgınında kanıtlanmış bir platform sunduğunu vurguladı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.