DOLAR 32,5326 0.24%
EURO 34,9037 0.39%
ALTIN 2.431,88-0,26
BITCOIN %
İstanbul
13°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Oxford Üniversitesi ve Ortaklarından Yeni Bir Akciğer Kanseri Aşısı Geliştirildi

Oxford Üniversitesi ve Ortaklarından Yeni Bir Akciğer Kanseri Aşısı Geliştirildi

ABONE OL
Mart 22, 2024 18:07
Oxford Üniversitesi ve Ortaklarından Yeni Bir Akciğer Kanseri Aşısı Geliştirildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

LungVax: Bağışıklık Sistemini Eğitmek İçin Yenilikçi Bir Yaklaşım

Oxford Üniversitesi, Francis Crick Enstitüsü ve University College London’un işbirliğiyle geliştirilen LungVax adlı aşı, bağışıklık sistemini akciğer kanserinin erken belirtilerini tespit edip hedef alacak şekilde eğitiyor. Uzmanlar, bu aşının yıkıcı hastalıkla mücadelede kritik bir rol oynayabileceğini belirtiyor.

Aşı, Akciğer Kanseri Hücrelerini Hedef Alıyor

Akciğer kanseri hücreleri, normal hücrelerden farklı olarak “kırmızı bayraklı” proteinler yani neoantijenlere sahiptir. Bu neoantijenler, hücrenin DNA’sındaki kansere neden olan mutasyonlar sonucunda hücre yüzeyinde belirir. LungVax aşısı, bağışıklık sistemini bu anormal hücrelerdeki neoantijenleri tanıması için eğiten bir DNA dizisi taşıyor. Bu sayede bağışıklık sistemi, bu hücreleri tanıyarak onları yok etmeye ve akciğer kanserini durdurmaya yönlendiriliyor.

69 Milyon TL’lik Hibele Destek

Oxford Üniversitesi’nden Profesör Tim Eilliot, kanserin bağışıklık sistemi için zor bir teşhis olduğunu belirterek, LungVax aşısının bu zorluğu aşabileceğini ifade etti. İngiltere Kanser Araştırmaları ve CRIS Kanser Vakfı’ndan 69 milyon TL’ye kadar hibe alan araştırmacılar, aşının geliştirilmesi ve üretim sürecini desteklemek için çalışmalarına devam edecek.

Profesör Eilliot, aşının başarılı olması durumunda Birleşik Krallık’ta on binlerce insanın hayatını kurtarabileceğini belirtirken, LungVax’ın AstraZeneca aşı teknolojisine dayandığını ve Covid-19 salgınında kanıtlanmış bir platform sunduğunu vurguladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.