DOLAR 32,3476 -0.09%
EURO 34,8740 0.15%
ALTIN 2.389,23-0,30
BITCOIN %
İstanbul
12°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Dev İktinozor Fosilleri Bulundu: Dinozorlarla Aynı Dönemde Yaşamışlar

Dev İktinozor Fosilleri Bulundu: Dinozorlarla Aynı Dönemde Yaşamışlar

ABONE OL
Nisan 20, 2024 14:04
Dev İktinozor Fosilleri Bulundu: Dinozorlarla Aynı Dönemde Yaşamışlar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

2016 ve 2020 Yıllarında Bulunan Fosiller

Yaklaşık 202 milyon yıl önce dinozorlarla birlikte yaşamış olan dev iktinozorların fosil izleri gün yüzüne çıktı. 2016 yılında İngiltere’nin Somerset kentinde bir plajda bulunan fosilleşmiş çene kemiği, dikkat çekici keşiflere yol açtı. Ardından, 2020 yılında başka bir baba ve kızın benzer bir çene kemiği daha bulmasıyla uzmanlar heyecanlandı.

Dev İktinozorun Boyutu ve Özellikleri

Uzmanlara göre, bulunan fosillerin 25 metre uzunluğundaki iki dev iktinozor sürüngenine ait olduğu belirtiliyor. Bu canlının, daha önce keşfedilmiş devasa pliozorandan bile büyük olduğu vurgulanıyor. Bristol Üniversitesi’nden paleontolog Dean Lomax, çene kemiklerinin büyüklüğüne dayanarak, hayvanın tamamının yaklaşık 25 metre uzunluğunda olduğunu tahmin ettiklerini ifade etti.

Dean Lomax, “Yaklaşık bir mavi balina kadar uzun olan bu dev iktinozorun tam boyutunu doğrulamak için daha fazla kanıta ihtiyaç olduğunu” belirtiyor. Şu ana kadar sadece birkaç parça bulunduğundan, tam bir kafatası ve iskeletin bulunması gerektiğini vurguluyor.

Dev İktinozorun Yok Oluşu

Lomax, yaptığı açıklamada, dev iktinozorun kitlesel bir yok oluşta yok olduğunu ve bundan sonra yaşayan iktinozor türlerinin bir daha asla bu devasa boyutlara ulaşamadığını belirtiyor. Bu keşif, o döneme ait yaşam formlarını ve ekosistemleri anlamak için önemli bir ipucu sunuyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.