AB’nin Batı Şeria ve Gazze’deki temsilciliği tarafından hazırlanan yıllık rapora göre, 2023 yılında Doğu Kudüs dahil olmak üzere Batı Şeria genelinde toplam 1177 yapı yıkıldı veya ele geçirildi. Bu rakam, 2016’dan bu yana kaydedilen en yüksek sayıya ulaştı. Yıkımların %19’u Doğu Kudüs’te, %23’ü A ve B bölgelerinde, %58’i ise C bölgesinde gerçekleşti. Toplamda, 2,296 kişi yerinden edildi ve yıkımlardan 439,875 kişi etkilendi.
7 Ekim 2023’ten sonra Batı Şeria’daki şiddet olayları keskin bir şekilde arttı, bu da yıkım ve yerinden edilmelerde artışa neden oldu. İsrail yerleşimcilerin uyguladığı şiddet de artarken erişim kısıtlamaları da yoğunlaştı. Toplamda, 756’sı çocuk olmak üzere 1,539 Filistinli yerinden edildi. Yerinden edilenlerin %78’i 7 Ekim’den sonra gerçekleşti.
AB raporunda, İsraillilerin Filistin topraklarını gaspederek yasa dışı yerleşimler inşa ettiği belirtilmişti. Doğu Kudüs’te 2023’ün ilk çeyreğinde yıkımların iki kat arttığı ve birçok Filistinli ailenin tahliye riski altında yaşadığı vurgulanmıştı. Bu durumun, Filistinlilerin gelişimini sınırlamak ve toprak üzerindeki kontrolü sağlamlaştırmak amacıyla gerçekleştirildiği ifade edildi.
1995 yılında imzalanan “İkinci Oslo Anlaşması” çerçevesinde Batı Şeria; A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı. “A bölgesi”nin yönetimi Filistin’e, “B bölgesi”nin idari yönetimi Filistin’e, “C bölgesi”nin ise idare ve güvenliği İsrail’e devredilmişti. Ancak, İsrail’in yasa dışı yerleşim politikalarıyla bu ayrımların ihlal edildiği rapor edildi.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.