İngiltere’de İçişleri Bakanlığı, sığınma talepleri, sığınmacıların durumları ve haklarına ilişkin kararları **”robot memurlar”** ile almaya başladı. Göçmenlik Başvurularını Belirleme ve Önceleme (IPIC) adındaki yapay zeka destekli sistem, sığınmacılara ait kimlik, adli sicil, ırk, din ve sağlık bilgilerine dayanarak hangi sığınma taleplerinin kabul edileceğine ve hangi sığınmacının ülkesine iade edileceğine karar veriyor.
**Gizlilik ihlalleri** konusunda çalışmalar yapan Privacy International adlı sivil toplum örgütünden yapılan açıklamada, IPIC denetiminden geçen dosyaların İçişleri Bakanlığı memurlarınca incelenmeden onaylanabileceği riskine dikkat çekildi. **Adaleti sorgulayan** Privacy International, yapay zekanın sığınmacıların hayatlarını etkileyen kararlar alırken memurların işlerini kolaylaştıracağına ve sistemin tek başına karar verebileceğine vurgu yaptı.
Göçmen Hakları Ağı Başkanı Fizza Qureshi, IPIC’nin **önyargılı** olabileceğini belirterek, yapay zekanın büyük miktarlarda bilgiyi işlediği ve mahremiyet ihlallerinin artabileceği uyarısında bulundu. Oxford Üniversitesi Göç İzleme Merkezi Direktörü Madeleine Sumption ise yapay zekanın, sığınma talebinde bulunanların uzun bekleme sürelerine son vererek hız kazandırabileceğini ancak **şeffaflığın** önemine dikkat çekti.
Yapay zeka destekli karar alma sistemlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte adalet, mahremiyet ve şeffaflık konuları daha fazla önem kazanmaya devam ediyor.