Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, CHP Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan’ın kalıcı yaz saati uygulamasına ilişkin yazılı soru önergesine cevap verdi. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin yürüttüğü çalışmanın sonuçları doğrultusunda sabit saat uygulamasına geçildiğini belirten Bakan Bayraktar, yaz saati uygulamasının Ekim 2016 ile Mart 2024 tarihleri arasında yaklaşık 20 milyar lira karşılığı olan 11,252 milyar kilovatsaat (kWh) enerji tasarrufu sağlandığını açıkladı.
Bakan Bayraktar, çalışmada meteoroloji mühendisliği, elektrik mühendisliği, psikoloji, sosyoloji ve ekonomi alanlarında uzman akademisyenlerden oluşan ekip tarafından yaklaşık 1 milyar veri ile araştırmanın gerçekleştirildiğini belirtti. Yapılan analizler sonucunda kış saati uygulamasının elektrik tüketimine olumsuz etkileri olduğu ve sabit saat uygulamasının daha verimli olduğu vurgulandı.
Araştırmada, yaz saati uygulamasının yıl boyunca kesintisiz olarak devam etmesi durumunda, kış saati uygulamasına kıyasla Türkiye’de elektrik tüketiminin yol açtığı değişikliğin finansal boyutu da ele alındı. Buna göre, farklı mesai saatlerine göre ortalama 1 milyar 897 milyon 135 bin 508 TL, maksimum olarak ise 2 milyar 685 milyon 617 bin 908 TL ekonomik kayıp olabileceği hesaplandı.
Bakan Bayraktar, araştırmanın sonuçlarına dayanarak, güneş ışınımından daha fazla yararlanma ilkesinin esas alınması gerektiğini ve yaz saati uygulamasının yıl boyunca devam etmesinin enerji planlaması, ekonomik kazanç, sosyolojik ve psikolojik anlamda daha doğru olacağını belirtti. Ayrıca, Avrupa Parlamentosu’nun tek saat uygulamasına geçilmesini tavsiye ettiğini hatırlattı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.