DOLAR 32,2053 -0.22%
EURO 35,1156 -0.22%
ALTIN 2.498,171,32
BITCOIN 21653980,23%
İstanbul
19°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Hafta İçi Uykusunu Telafi Edenlerin Depresyon Riski Daha Düşük

Hafta İçi Uykusunu Telafi Edenlerin Depresyon Riski Daha Düşük

ABONE OL
Mayıs 6, 2024 18:20
Hafta İçi Uykusunu Telafi Edenlerin Depresyon Riski Daha Düşük
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Uykusuzluk ve Depresyon Arasındaki Bağlantı

Çoğu insan için hafta içi yoğun iş temposu ve stresi, hafta sonunu dinlenerek geçirmek için bir fırsat olarak görülüyor. Ancak, uzmanlara göre hafta içi yeterince uyuyamayanlar için hafta sonu uykusunun önemi daha da artıyor.

Yapılan Araştırma ve Bulgular

Çin’deki Central South Üniversitesi’nden araştırmacılar, depresyon belirtilerini incelemek için yaklaşık 8.000 kişiyle bir araştırma yürüttü. Araştırma sonuçlarına göre, hafta içi uyku eksikliğini hafta sonunda telafi edenlerin depresyon belirtileri gösterme olasılığı daha düşük çıktı.

Uyku Telafisi ve Depresyon Belirtileri

Araştırma, hafta sonu bir veya iki saat fazladan uyuyan bireylerin depresif belirtiler gösterme ihtimalinin %46 daha az olduğunu ortaya koydu. Bu belirtiler arasında kalıcı üzüntü ve keyif alınan aktivitelere ilgi eksikliği de yer alıyor.

Daha detaylı analizler, hafta içi az uyuyan bireylerde hafta sonu telafi uykusunun depresyon belirtileri üzerinde daha olumlu bir etkiye sahip olduğunu gösterdi. Bu bağlantının erkeklerde ve 65 yaşın altındaki bireylerde daha belirgin olduğu da belirlendi.

Araştırmacılar elde ettikleri bulgularla ilgili olarak, hafta sonu yapılan kısa süreli uyku telafisinin depresyon belirtilerini azaltmada etkili olabileceğini ve uykunun ruh sağlığı üzerindeki önemine dair yeni kanıtlar sunabileceğini vurguladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r