Araştırma, migrenden felce, Parkinson hastalığından demansa kadar çeşitli nörolojik rahatsızlıkların dünya çapında sağlık sorunlarının önde gelen nedeni olduğunu ortaya koydu.
Lancet’ta yayınlanan araştırmaya göre, son otuz yılda sinir sistemi bozukluklarıyla yaşayan veya bu rahatsızlıklardan ölen insanların sayısı artarak 2021’de dünya nüfusunun yüzde 43’ünü etkiledi.
Araştırmacılara göre, bu artışın sebepleri küresel nüfusun artması, daha yüksek yaşam beklentisi, kirlilik, obezite ve beslenme gibi çevresel, metabolik ve yaşam tarzı risk faktörlerine maruz kalmanın artması olarak belirlendi.
Felç, menenjit, epilepsi, Alzheimer hastalığı, demans, beyin hasarı, nörolojik komplikasyonlar, sinir hasarı, otizm ve sinir sistemi kanserleri gibi rahatsızlıkların küresel çapta büyük bir sorun teşkil ettiği vurgulandı.
Araştırmacılar, nörolojik ölümlerin ve kayıpların yüzde 80’inin düşük ve orta gelirli ülkelerde gerçekleştiğine dikkat çekerek sağlık konusundaki küresel eşitsizlikleri vurguladı. Önleyici tedbirlerin felç, sakatlık ve erken ölümleri büyük ölçüde azaltabileceği belirtildi.
Alzheimer’s Research UK’de araştırma başkanı Dr. Leah Mursaleen, nörolojik rahatsızlıkların endişe verici boyutlarda olduğunu ve acil eylem gerektiğini vurgularken, Felç Derneği CEO’su Juliet Bouverie, inmenin dünya genelinde ciddi bir sağlık sorunu olduğunu ve artan bir trend gösterdiğini belirtti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.