DOLAR 32,5150 0.22%
EURO 34,9621 0.48%
ALTIN 2.431,69-0,27
BITCOIN 2056319-0,59%
İstanbul
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Nörolojik Rahatsızlıklar Dünya Çapında Önde Gelen Sağlık Sorunu Haline Geldi

Nörolojik Rahatsızlıklar Dünya Çapında Önde Gelen Sağlık Sorunu Haline Geldi

ABONE OL
Mart 15, 2024 18:07
Nörolojik Rahatsızlıklar Dünya Çapında Önde Gelen Sağlık Sorunu Haline Geldi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Araştırmaya Göre Nörolojik Rahatsızlıkların Ölüme Neden Oluşu

Araştırma, migrenden felce, Parkinson hastalığından demansa kadar çeşitli nörolojik rahatsızlıkların dünya çapında sağlık sorunlarının önde gelen nedeni olduğunu ortaya koydu.

Sinir Sistemi Bozuklukları ve Dünya Nüfusu

Lancet’ta yayınlanan araştırmaya göre, son otuz yılda sinir sistemi bozukluklarıyla yaşayan veya bu rahatsızlıklardan ölen insanların sayısı artarak 2021’de dünya nüfusunun yüzde 43’ünü etkiledi.

Nedenleri ve Risk Faktörleri

Araştırmacılara göre, bu artışın sebepleri küresel nüfusun artması, daha yüksek yaşam beklentisi, kirlilik, obezite ve beslenme gibi çevresel, metabolik ve yaşam tarzı risk faktörlerine maruz kalmanın artması olarak belirlendi.

Nörolojik Sorunların Yaygınlığı ve Etkileri

Felç, menenjit, epilepsi, Alzheimer hastalığı, demans, beyin hasarı, nörolojik komplikasyonlar, sinir hasarı, otizm ve sinir sistemi kanserleri gibi rahatsızlıkların küresel çapta büyük bir sorun teşkil ettiği vurgulandı.

Küresel Eşitsizlik ve Önlemler

Araştırmacılar, nörolojik ölümlerin ve kayıpların yüzde 80’inin düşük ve orta gelirli ülkelerde gerçekleştiğine dikkat çekerek sağlık konusundaki küresel eşitsizlikleri vurguladı. Önleyici tedbirlerin felç, sakatlık ve erken ölümleri büyük ölçüde azaltabileceği belirtildi.

Uzmanların ve Derneklerin Açıklamaları

Alzheimer’s Research UK’de araştırma başkanı Dr. Leah Mursaleen, nörolojik rahatsızlıkların endişe verici boyutlarda olduğunu ve acil eylem gerektiğini vurgularken, Felç Derneği CEO’su Juliet Bouverie, inmenin dünya genelinde ciddi bir sağlık sorunu olduğunu ve artan bir trend gösterdiğini belirtti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.