Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun Doğu Cephesi Komutanlığı Sözcüsü Kıdemli Yüzbaşı Li Şi, Alman gemilerinin Tayvan Boğazı’ndan geçişiyle ilgili olarak “Alman tarafının eylemleri güvenlik risklerini artırmış ve yanlış mesaj vermiştir.” açıklamasında bulundu. Sözcü Li, birliklerin teyakkuzda olduğunu ve herhangi bir tehdit veya provokasyona kararlılıkla karşı koyabileceklerini belirtti.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, gemilerin geçişine tepki göstererek, “Tayvan sorunu, bir seyrüsefer serbestisi meselesi değildir, Çin’in egemenliği ve toprak bütünlüğüyle ilgilidir.” şeklinde açıklama yaptı. Mao, uluslararası sulardaki seyrüsefer hakkına saygı duyulması gerektiğini vurgulayarak, Çin’in egemenliğine ve güvenliğine zarar verecek her türlü provokasyona karşı olduklarını belirtti.
Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, gemilerin Güney Kore’den Filipinler’e giden en kısa ve güvenli rotayı izlediğini savundu. Ancak Çin’in Berlin Büyükelçiliği, Tayvan Boğazı’nın “uluslararası sular” olmadığını ve Almanya’dan “tek Çin” ilkesine uymasını istedi.
Çin, yabancı ülke donanmalarının bölgede seyir ve keşif yapmasına karşı çıkarken bu durum, Çin ile diğer ülkeler arasında gerilime neden oluyor. Alman donanması daha önce Çin’in izin talebini reddetmesi üzerine iki yıl önce Boğaz’dan geçiş yapamamıştı. Bu durum, uluslararası ilişkilerde tansiyonun yükselmesine neden oluyor.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.