DOLAR 32,4701 0.1%
EURO 34,8219 -0.04%
ALTIN 2.426,76-0,33
BITCOIN %
İstanbul
16°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Antarktika Bilim Seferi: Buzulların Eritildiği Gerçeği

Antarktika Bilim Seferi: Buzulların Eritildiği Gerçeği

ABONE OL
Nisan 10, 2024 14:03
Antarktika Bilim Seferi: Buzulların Eritildiği Gerçeği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

30 Ülkenin 100 Bilimsel Araştırma Üssüne Ev Sahipliği Yapan Beyaz Kıta

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen Antarktika Bilim Seferi, 30 ülkeye ait 100’e yakın bilimsel araştırma üssü ve istasyonunu barındıran Beyaz Kıta‘da devam ediyor. Bu kapsamda planlanan Türk Bilimsel Araştırma Kampı, sürdürülebilir enerji sistemleri ve bilim insanlarının çalışmalarına destek olmayı hedefliyor.

İklim Değişikliği ve Buzul Erimeleri

8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Koordinatörü Prof. Dr. Burcu Özsoy, Arktik ve Antarktika bölgelerinin iklim değişikliğinin en belirgin görüldüğü alanlar olduğunu vurgulayarak, iklim değişikliğinin buzullar üzerindeki etkilerini açıkladı. Özsoy, yapılan ölçümler sonucunda Arktik bölgedeki deniz buzu alanının üçte bir oranında azaldığını belirtirken, Antarktika’da da sıcaklık artışları ve buzul erimelerinin gözlemlendiğini ifade etti.

Kutup Araştırmalarında Yeni Enerji Depolama Sistemleri

TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü araştırmacısı Dr. Erhan Arslan, kutup bölgelerinin hızla ısındığına dikkat çekerek, atmosferdeki yüzey albedosu ve difüz radyasyonun ölçülmesinin önemine değindi. Arslan, bu verilerin ileriki dönemlerde diğer araştırmacılara da fayda sağlayacağını belirtti.

Doç. Dr. Hüseyin Ayhan Yavaşoğlu ise kutup şartlarına dayanıklı enerji depolama sistemleri üzerine projeler geliştirdiklerini açıkladı. Yavaşoğlu, yeni nesil bataryalar ve batarya yönetim sistemlerinin kutup bölgelerinde nasıl kullanılabileceğini araştırdıklarını belirtti.

Kutup Araştırmalarında Veri Toplama ve Analiz Önemi

Yüzbaşı Yunus Aytaç Akdoğan ve makine mühendisi Zafer Şahingöz ise Harita Genel Müdürlüğü ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalara katılarak, kıtada yapılan ölçümler ve veri toplama süreçlerine değindiler. Bu verilerin uzun süreli ve detaylı analizlerle kesin sonuçlara ulaşmak için önemli olduğunu vurguladılar.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.