DOLAR 32,3014 -0.59%
EURO 34,7095 -0.47%
ALTIN 2.409,17-0,54
BITCOIN %
İstanbul
13°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

NASA’nın New Horizons Uzay Aracı Plüton’un Kalp Şeklindeki Bölgesini İnceledi

NASA’nın New Horizons Uzay Aracı Plüton’un Kalp Şeklindeki Bölgesini İnceledi

ABONE OL
Nisan 18, 2024 14:04
NASA’nın New Horizons Uzay Aracı Plüton’un Kalp Şeklindeki Bölgesini İnceledi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Plüton’un Kalp Şeklindeki Yüzey Detayları Ortaya Çıktı

NASA’nın New Horizons uzay aracı, 2015 yılında Plüton’un yanından geçerken, gezegenin yüzeyindeki ilginç bir şekli keşfetti. Bu şekil, Plüton’un bilim insanlarının varsaydığı gibi çorak olmadığını kanıtladı. Nature Astronomy dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, bu kalp şeklindeki yapı, Plüton’a çarpan 640 kilometre genişliğindeki, yüzde 15’i kayadan oluşan bir cisme dayanıyor.

Simülasyonlar İle Oluşum Detayları Anlaşıldı

Plüton’un yüzeyindeki kalp şeklindeki bölgenin nasıl oluştuğunu anlamak için araştırmacılar bilgisayar modellerini kullandılar. Sonuçlara göre, çarpan cismin çekirdek kısmı hala kalp şeklindeki bölgenin altında bulunuyor olabilir. Oluşan şekil, tipik bir çarpma kraterine benzemek yerine, buzlu bir gözyaşı damlasını andırıyor.

Plüton’un Kalbi, Nitrojen Buzundan Oluşuyor

Plüton’un kalp şeklindeki bölgesi, açık rengini nitrojen buzundan alıyor. Araştırmacılar, Güneş sisteminin uzak noktalarındaki buzlu cisimlerin etkilerinin, Güneş’e daha yakın olanlardan farklı olduğunu belirtiyor. Eğer Plüton’un bir yer altı okyanusu olsaydı, kalp şeklindeki bölgenin dönme hareketi sebebiyle kutuplara doğru kayacağı düşünülüyordu, ancak ekvatora yakın konumu bu teorinin geçersiz olduğunu gösteriyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.