Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Türkiye’de önemli göç yolları üzerinde bulunan kuşların göçleri ve popülasyon dinamikleri halkalama çalışmalarıyla araştırılıyor. Kuşların tanınması ve ölçümlerinin yapılması için halkalama adı verilen işlemle kuşların bacaklarına halkalar takılıyor.
DKMP Genel Müdürlüğü, ODTÜ Biyoloji Bölümü ve Kuş Araştırmaları Derneği arasında imzalanan işbirliği protokolüyle başlatılan “Ulusal Halkalama Programı”, Türkiye’de düzenli halkalama çalışmalarının temelini oluşturuyor. Program kapsamında yeni istasyonlar açılarak ve tür bazlı çalışmalar yapılarak program genişletildi.
Ülkedeki kelaynakların soyunun tükenmesinin önüne geçmek amacıyla özel lisansa sahip veterinerlerce halkalama çalışmaları gerçekleştiriliyor. Ayrıca, flamingoların da halkalama çalışmaları geçen yıl DKMP Genel Müdürlüğü, Ankara ve Ege üniversiteleri ile FAO işbirliğiyle İzmir Gediz Deltası’nda gerçekleştirildi.
DKMP Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Ulusal Turna Eylem Planı kapsamında, nesli tehlike altında olan türler için halkalama ve takip çalışmaları yürütülüyor. Turnaların üreme, beslenme ve kışlama alanları belirlenerek önemli bilimsel veriler elde ediliyor.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin zengin yaban hayatına sahip olduğunu belirterek, bu zenginliği korumak için yapılan halkalama çalışmalarının yaban hayatını koruma ve bilimsel araştırmalara ışık tuttuğunu vurguladı.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.