DOLAR 32,2626 0.01%
EURO 34,7036 -0.04%
ALTIN 2.401,980,08
BITCOIN %
İstanbul
21°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Antarktika’da Buzul Erimeleri Hızla Artıyor

Antarktika’da Buzul Erimeleri Hızla Artıyor

ABONE OL
Şubat 27, 2024 11:04
Antarktika’da Buzul Erimeleri Hızla Artıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Antarktika’da Yapılan Bilimsel Araştırmalar Sonuçlarını Açıkladı

Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleştirilen 8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi devam ediyor. Bilim insanları, küresel iklim değişikliğinin etkilerini inceleyerek buzulların erime hızındaki artışı belirledi.

Önemli Değişimler ve Erimeler Tespit Edildi

Bilim insanları, Horseshoe Adası’nda atmosferik su buharı, deniz, buz ve kar seviyelerini izleyen sabit GNSS istasyonları aracılığıyla önemli parametreleri takip ediyor. İHA ve uydu tabanlı ölçümlerle yapılan çalışmalar sonucunda kar ve buzul alanlarında ciddi erimelerin olduğu gözlendi. 2022-2023 yılları arasında buzul alanlarında ortalama 7 metreküplük azalma yaşandığı belirlendi.

Uzun Vadede Tehlikeli Sonuçlar Bekleniyor

Bilim insanları, buzulların bu hızla erimesiyle atmosfere daha fazla su buharı salınması ve sera gazı konsantrasyonlarının artması sonucu küresel iklim değişiminin hızlanacağını vurguluyor. Buzulların erimesi tatlı su kaynaklarının yok olmasına yol açabilir.

Yapılan Çalışmaların Önemi

8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi koordinatörü Prof. Dr. Burcu Özsoy, yıllarca toplanan verilerle elde edilen sonuçların buzul kayıplarının arttığını gösterdiğini belirtti. Yıldız Teknik Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dr. Fahri Karabulut ise yapılan çalışmaların uydu verilerini doğrulamakta ve küresel ısınmanın etkilerini sayısal olarak ortaya koymada önemli bir rol üstlendiğini ifade etti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.