Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleştirilen 8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi devam ediyor. Bilim insanları, küresel iklim değişikliğinin etkilerini inceleyerek buzulların erime hızındaki artışı belirledi.
Bilim insanları, Horseshoe Adası’nda atmosferik su buharı, deniz, buz ve kar seviyelerini izleyen sabit GNSS istasyonları aracılığıyla önemli parametreleri takip ediyor. İHA ve uydu tabanlı ölçümlerle yapılan çalışmalar sonucunda kar ve buzul alanlarında ciddi erimelerin olduğu gözlendi. 2022-2023 yılları arasında buzul alanlarında ortalama 7 metreküplük azalma yaşandığı belirlendi.
Bilim insanları, buzulların bu hızla erimesiyle atmosfere daha fazla su buharı salınması ve sera gazı konsantrasyonlarının artması sonucu küresel iklim değişiminin hızlanacağını vurguluyor. Buzulların erimesi tatlı su kaynaklarının yok olmasına yol açabilir.
8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi koordinatörü Prof. Dr. Burcu Özsoy, yıllarca toplanan verilerle elde edilen sonuçların buzul kayıplarının arttığını gösterdiğini belirtti. Yıldız Teknik Üniversitesi Araştırma Görevlisi Dr. Fahri Karabulut ise yapılan çalışmaların uydu verilerini doğrulamakta ve küresel ısınmanın etkilerini sayısal olarak ortaya koymada önemli bir rol üstlendiğini ifade etti.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.